Disney per alertar vista i oïda

Llapis gras, tinta, mina de grafit, pastel, aiguades…

Fa unes hores, per cert, viscudes amb delit i molt ben aprofitades, he estat de visita a CaixaForum Barcelona per veure l’exposició L’ART d’explicar històries.

L’equip Disney té una extensa trajectòria, rica, instructiva i lúdica, en el camp de la il·lustració. 

Són tantes les persones que hi han dedicat hores i hores de feina!

Entre imatges, taques de color, línies plenes de precisió, traços vigorosos, colors intensos, tons delicats… He sentit comentaris valorant la feina d’una il·lustradora o il·lustrador, dits amb convenciment, respecte i per persones adultes: -Quina feinada! -Que bonic, quina currada!! -Fixa’t amb els colors!…

Dels nens i nenes, solament vull esmentar les seves precioses cares amb ulls ben amatents, plens de llum, sorpresa, plaer i d’admiració, també alguna que altra boca oberta i uns quants llavis riallers; tot i que la majoria dels personatges amb els que s’han trobat, els són propers i familiars: Merlí, Blancaneus, nans, bruixes, gegants, fades, en Mickey i en Donald…

Històries, contes, relats mitològics i llegendes que parlen d’heroïnes, nobles, covards, vencedors, traïdors, valentes, somiadors… que viuen moments difícils i de plenitud on els sentiments queden al descobert: la solitud, la força, la por, l’amistat, l’empatia, l’amor… 

Reviure tot el procés de creació d’una pel·lícula de dibuixos animats, pas a pas, m’ha emocionat. Creació de personatges, expressions, moviments, seqüències dins d’un guió, fons, nombrosos cel·luloides a tinta, pintat d’acetats amb un número molt elevat de tonalitats. (Disney en va arribar a utilitzar 1.500).

Les narracions porten quantitat de missatges com: -El talent i el saber són el veritable poder. -Intel·ligència contra la força bruta!…

Ens cal mirar, escoltar, interioritzar i escollir. (personal)

El protagonista d’una història, a vegades, és un poble o un grup de companys que la vida uneix en forta amistat. Dins de la fantasia, dins d’un món increïble hi ha veritats evidents i descomunals, malgrat sembli contradictori. (personal)

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.