Consciència Fonològica

Aquest escrit de Carmen Cabellero em sembla adient per compartir aquí, al blog.  He pensat en pares, mestres, logopedes i tota classe d’educadors. La paraula oral i escrita, la música, la imatge; eduquen. Som responsables de la formació i bon desenvolupament dels infants.. Afortunadament hi ha persones que dediquen bona part del seu temps, de manera vocacional, a portar a bon port aquesta tasca constructiva. 

Ella ens diu:

Investigacions recents, han demostrat que les habilitats metalingüístiques, o sigui, la capacitat per reflexionar sobre la pròpia llengua, és fonamental per a l’adquisició i desenvolupament de la lectura i l’escriptura.

L’aprenentatge de la lectoescriptura

És un procés complex que depèn de:

  • habilitats cognitives (atenció, memòria…).
  • lingüístiques (desenvolupament del llenguatge expressiu i comprensiu adequat).
  • metalingüístiques (consciència fonològica). Les habilitats metalingüístiques són habilitats conscients i intencionals que necessiten d’una instrucció formal per ser adquirides.

Què és la consciència fonològica?

Quan parlem de consciència fonològica ens referim a la capacitat per analitzar, reflexionar i manipular de forma intencional les unitats que componen el llenguatge (paraules, síl·labes i fonemes).

El desenvolupament de la consciència fonològica és un procés progressiu dirigit a entrenar la percepció de les estructures bàsiques que relacionen el llenguatge oral i escrit. Aquest aprenentatge passa per ensenyar a percebre els diferents components aïllables: paraula (consciència lèxica), síl·laba (consciència sil·làbica) i fonema (consciència fonètica).

Trastorn específic de llenguatge i consciència fonològica

Diferents estudis realitzats han posat de manifest que els nens amb trastorn específic de llenguatge (TEL) també presenten dificultats en la consciència fonològica.

Els nens amb TEL poden presentar alteracions en els diferents nivells del llenguatge. Els que tenen dificultats expressives solen tenir afectats el nivell fonològic i morfosintàctic, mentre que en uns altres apareixen dèficits en tots els nivells, comprometent tant l’expressió com la comprensió del mateix.

Diagnòstic i intervenció

Amb la finalitat de prevenir possibles dificultats en l’adquisició de la lectoescriptura, seria desitjable diagnosticar des de les primeres etapes del desenvolupament del llenguatge oral a aquells nens que presenten retard en la seva evolució.

Realitzar activitats com explicar i segmentar les paraules en síl·labes, buscar paraules amb sons semblants en el seu inici i en el seu final, construir paraules noves a partir d’una altra a la qual hem eliminat una síl·laba, identificar paraules que rimen… ajudaran al nen a exercitar la consciència fonològica.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s