Els Pilars d’Europa en l’Edat Mitjana

Diferències culturals i de classes socials, tancament amb muralles, expansió i noves rutes comercials. L’Edat Mitjana ens presenta riquesa i pobresa, contrasts molt marcats.Mentre a palau, la cort, gaudeix de temps d’oci amb festes, cacera a l’aire lliure, lectura de poesia, aprenentatge de la música, dedicació als jocs d’escacs i cartes…, la gent humil segueix sense alfabetitzar. 

Solament els edificis importants eren de pedra, les altres vivendes es construïen amb  fusta. I una gran muralla amb vàries portes d’accés, servia de protecció a la ciutat.

L’art era un mitjà de comunicació important. Qui no sabia llegir podia interpretar imatges.

Les diferències socials també és feien notòries en els estris quotidians: fermalls, capses, joiells, segells, gerres…

Gran part d’ells anaven carregats de simbolisme: l’unicorn representava la virtut i solament podia ser amansit per una donzella verge, les aus rapinyaires s’usaven com amulet. Les capsetes anomenades amatòries estaven decorades amb escenes romàntiques. Part dels costums d’amoretes actuals provenen d’aleshores: escriure poemes, fer regals, dedicar cançons…

I com ja és habitual en mi… una sincronia: Aquest passat mes de març, vaig proposar als meus alumnes del taller de creativitat que fecin la capseta dels somnis i tresors, resulta que CaixaForum en l’espai lúdic dedicat als infants fa la mateixa proposta. Ho he trobat encantador! Estic on he d’estar!

Primer se’t demana que pensis  un objecte sentimental o cultural de la teva vida que consideris important, després que el dibuixis o el descriguis, i per acabar l’has de guardar dins la capsa.

Les meves vassants: juganera, imaginativa i somiadora  fan que ja tingui dues capses de tresors, molt especials per a mi, però penso fer com els nens i construiré i decoraré la tercera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.