Refranys i dites sobre el cap i la cara

CAP

No tenir cap ni peus – Ser un cap de suro – Lligar caps – Qui no té cap, que tingui cames – Perdre el cap – A tant per cap, a tant per barba – Quin cap perportar una casa – Tants caps, tants barrets – Ser cap quadrat – Anar cap per avall – Cap sense barret, tothom hi té dret – Tenir el cap ple de pardals – Tenir fums al cap – Ser un cap verd – Tenir mals de cap – Posar el cap com un timbal. 

CARA

Al mal temps bona cara – Ser caradura – Tenir cara de pomes agres – Amb cara i ulls – Posar una cara de pam i mig – Tenir cara de pocs amics – Tenir cara de pa de ral – Si el pecat fos a la cara, que en veuríem d’emmascares – Ésser un caragirat – Tirar en cara – Deixar la cara com un mapa – Trencar la cara – Fer bona cara – Una bona cara és un bon dot – Dona que a la cara es posa ungüents, perd les dents – Costar un ull de la cara – Donar la cara – Cara-xuclat – Pujar-li els colors a la cara.

ULLS

Donar un cop d’ull – A la terra dels cecs, qui té un ull és el rei – No veure-hi tres en un burro – A ulls clucs – Tenir ulls com plats – Carfull és bo pels ulls – L’aigua fa la vista clara – Tenir punts de vista – Lluny del ulls, a prop del cor – Amb els ulls fora de si – Posar ulls de be degollat – Amb llàgrimes als ulls – Fer els ulls grossos – Plorar a llàgrima viva – Un ull al gat i un altre al plat – Perdre de vista- Fer la vista grossa – Ser un quatre ulls – Mirar amb bons ulls – Anar amb set ulls i set orelles – Les mates tenen ulls i les parets orelles – Fer l’ull viu – Tenir ulls de tita – Costar un ull de la cara – Fer uns ulls com unes taronges- Tenir pa a l’ull – Obrir els ulls a la llum – Picar l’ullet – Posar-hi els ulls – Tenir els ulls al clatell – Tenir bon ull – Tenir una bena als ulls – Veure de bon ull.

NAS

Arrufar el nas – Pujar-li la mosca al nas – Tenir nassos – Caure de nassos – Donar amb la porta als nassos – Deixar amb un pam de nas – No veure-hi més enllà del nas – Riure per sota el nas – Tenir el nas molt fi – Quedar-se amb un pam de nas – Tenir un nas com un tomàquet – Tenir un nas de pebrot – Arrufar el nas – Tocar el nassos – Estar-ne fins els nassos – Tenir-ne el nas pelat. 

FRONT

No tenir dos dits de front – Abaixar el front – Anar carregat de front.

ORELLES

Ser tot orelles – Les parets tenen orelles – Tenir el cuc a l’orella – Treure’s la son de les orelles – Una rialla d’orella a orella -Veure’s les orelles – Sentir ploure – Xiular les orelles – Ensenyar l’orella – A cau d’orella – Estirar les orelles.

BOCA

No badar boca – Fer-se la boca aigua – Tenir boca de pinyó – Anar de boca en boca – La mel no és feta per la boca de l’ase – Qui bada boca, es queda sense coca – Tenir sempre a la boca – Treure el fetge per la boca – Qui té boca,  s’equivoca i qui té nas es moca – Paraula que surt de la boca, no torna enrera – Ser un bocamoll.

DENTS

Ensenyar les dents – Parlar entre dents – Fer les dents llargues – Fer dentetes – Clavar les dents – Deixar-hi les dents – Ésser de bona dent – En té totes les dents – Petar les dents – Treure foc pels queixals – Agafar el cel amb les dents.

CABELLS I PÈLS

Arrencar-se els cabells del cap – No lluir-li el pèl – Prendre el pèl – Agafar pels pèls – Anar a estiracabells – Fer sortir els cabells blancs – No tenir pèls a la llengua – No tenir ni un pèl de tonto – Posar els pèls de punta – Venir al pèl – Trobar pèls – Estirar-se els cabells.

BARBA

Tocar la barbeta – Tenir un pam de barba –  A perdiu per barba – Fer-se la barba d’or.

GALTES

Parar la galta – Magre de galtes – Tenir galtes – Tenir una rosa a cada galta – Tenir galtes com dues pomes – Begut de galtes – Galtes de pa tou – Tenir les galtes enceses – Galtes de pa de ral.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.