Blau

Color fred que dóna sensació de tranquil·litat. Serena la ment i relaxa. Esta associat a la profunditat, a la generositat, la veritat i la pau. Color de l’espiritualitat, dels valors elevats.  A les persona que sovint vesteixen de blau lliurement, no per imposició o per donar una imatge, se les considera intel·ligents, generoses i de confiança.

Hi ha estudiosos i assessors que indiquen quins colors convenen en moments i llocs determinats, no solament referint-se a persones. Els locals, aparadors, anuncis publicitaris també comuniquen a través del color.

Una casa o una habitació amb parets blaves dóna sensació de fredor.

Un aliment empaquetat amb color blau, no convida a ser menjat.

El blau combinat amb verd, estimula el talent, la creativitat i la música.

Els noms que li donem són: cel, cian, ultramar, anyil, de Prússia, cobalt, marí, elèctric, indi, ceruli…

Sorprenent! Amb ordinador s’han captat 4.000.000 de tonalitats blaves.

Contemplant pintures en descobrim un bon ventall. Tenim els cels de Magrit i Van Gogh, el mocador de “La jove de la perla” de Vermeer, el “Mont de Sainte Victoire” de Cézanne, “L’Alice” de Modigliani, la “Migdiada” de Miró, les ombres de Delvaux, pintures de l’època blava de Picasso,  quadres com “La història del cavall”, “La casa blava” i els vitralls del místic Marc Chagall, les aigües de Sorolla i de Kroyer, el quadre de “La lectura” de Manet, els nenúfers de Monet, els cavalls de Franz Marc… I així seguiriem fent, entre tots, un llistat molt llarg amb un munt d’observacions.

Santiago Rusiñol va escriure tot un tractat “El color blau” i en va fer un taller. Rafael Alberti té una poesia que porta per nom: “¿Cuántos azules dió el Mediterraneo?”

I la música? “The Big Blue”,”L’heure bleue”, “L’amour est bleu”, “Eyes of blue” de Paul Carrack,”Sota el blau del cel” de la pel·lícula de “La Sireneta”, “Blue” de la pel·lícula de Kieslowski, “Blue velvet” de la pel·lícula de David Lynch, la “Rhapsody in blue” de Gershwin i el molt comegut i ballat vals de J. Strauss ” El Danubi Blau”. Aquí també podriem fer una llista extensa. Escoltant als Beatles imagino a la “Lucy in the sky” en un cel blau ple d’estels com diamants.

Pedres precioses: zafir, turquesa, aiguamarina, diamant, topaci, tanzanita, turmalina, sodalita, lapislàtzuli…

Com a curiositats: Per tradició una núvia ha de portar una prenda nova, una vella, una de deixada i una de blava. Una dita explica que un zafir blau col·locat en el dit d’una persona infidel, perd lluïsor. El lapislàtzuli és considerava una pedra sagrada el l’antic Egipte.

I per acabar amb quedo amb la paleta dels blaus naturals del cel, del mar, dels llacs, de les muntanyes desdibuixades i de les flors.

2 pensaments sobre “Blau

  1. Retroenllaç: Parlem dels colors! | Rosa Maria Curto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.